Här kan du läsa och söka vanliga frågor och svar om tjänsten evi, viktiga resurser och mer.
Det är viktigt att du tar bilder av blåmärken och skador vid flera tillfällen och sparar dessa som skilda anteckningar. Skador och framför allt blåmärken förändras med tiden. En ny skada syns kanske endast som en rodnad i början men förändras till ett stort blåmärke några dagar senare.
Alla bilder på skador skall tas med en linjal och fotograferas så en utomstående kan förstå var på kroppen skadan finns. Detta kan krävas att flera bilder tas på en skada, vilket även uppmuntras.
Ta alltid bilder där det finns rikligt med ljus, vänd dig t.ex så att skadan får dagsljus från ett fönster.
Vad som helst som styrker ett påstående, händelseförlopp eller sakförhållande är ett bevis. Syftet med Evi är att samla bevis på ett ställe vilka styrker en enskild eller flera olika händelser. Därför gäller det för dig att tänka på allt som är relevant att spara.
Exempel 1: “Personen blev arg, kastade saker mot mig och tog hårt tag i min arm innan personen stormade ut genom dörren”.
Spara bilder på trasiga föremål som kastats. Ta bilder på eventuella skador/blåmärken på armen, vid flera olika tillfällen då blåmärken förändras med tiden.
Exempel 2: Personen har hotat mig både i telefonsamtal och via sms.
Spara skärmdumpar på meddelanden, det är viktigt att styrka händelsetid. Du kan googla hur du tar en skärmdump med din telefon. Spara inspelade samtal med personen där det förekommer hot. I samtal du själv deltar får du spela in motparten. Det finns appar som automatiskt spelar in samtal med utvalda kontakter.
Det är många som inte vet eller blundar för att de blir utsatta för våld. Det kan även vara svårt att upptäcka att någon i ens närhet, som till exempel en kollega, blir utsatt för våld. Våld kommer i olika former och kan ta sig uttryck på olika sätt. Socialstyrelsen i Sverige definierar våld som brottsliga gärningar som till exempel fysiskt våld och sexuella övergrepp. Våld kan även vara handlingar som kan skapa ett mönster av utsatthet hos den andra parten. Några exempel på psykiskt våld är nedsättande kommentarer, ekonomiskt utnyttjande, försummelse samt isolering från vänner och familj. Våld är med andra ord ett brett begrepp där kategorierna psykiskt, fysiskt, sexuellt, digitalt, materiellt, ekonomiskt våld och eftervåld ingår.
Förutom att erbjuda hemsidan Evidencediary där utsatta enkelt kan dokumentera det de har blivit utsatta för jobbar vi även förebyggande mot våld i nära relationer på arbetsplatsen. Det gör vi genom att utbilda personal och ledare i hur man kan upptäcka om någon lever i ett utsatt förhållande och hur man tar det svåra samtalet med någon man misstänker far illa på ett professionellt och empatiskt sätt. Vi går även igenom hur ni kan hantera svaret och hjälper er ta fram klara riktlinjer hur ni går vidare och stöttar den drabbade på bästa sätt utifrån just den utsattas situation samt ert företag. Vi erbjuder skräddarsydda stödtjänster både till arbetstagare och ledare under tiden arbetet pågår samt hjälper er att utvärdera insatserna efteråt.
Våldshandlingarna kan alltså ha olika karaktär och består ofta av en kombination av olika handlingar.
Utöver detta kan våldet även ta sig uttryck på andra sätt:
Källa: Socialstyrelsen.se
Våld i nära relation kan drabba vem som helst. Kvinna som man, gammal som ung. Enligt statistiken är majoriteten av de utsatta kvinnor. Även barn drabbas till hög grad, både direkt och indirekt till följd av våld mellan vårdnadshavarna.